Jak kupić lub zrobić dobrą kiełbasę i inne wędliny?

Wielu z nas uwielbia wyroby mięsne – m.in. dobrą kiełbasę. Jednak obecnie trudno jest kupić takie produkty dobrej jakości. Domowa, swojska, pachnąca wędzonką jest naturalna i nie ma w niej polepszaczy czy konserwantów. Sprawdź, jak wybrać dobrą wędlinę, a także, jak zrobić domową kiełbasę i inne produkty.

Na co zwrócić uwagę, wybierając parówki, kaszankę lub kiełbasę?

Skład. Wybieraj te produkty, które mają jak najmniej dodatków i konserwantów. W składzie kiełbasy czy parówek powinno być głównie mięso.

Wygląd. Dobra kiełbasa ma jednolity kolor, nie jest przesuszona ani nie ma plam pleśni. Nie błyszczy się ani nie mieni się wieloma kolorami. Jeżeli kiełbasa ma intensywny kolor różowy, może zawierać sól peklującą lub też inne substancje konserwujące.

Zapach. Unikaj produktów o nieprzyjemnym zapachu, co może świadczyć o nieświeżości.

Producent. Spróbuj różnych marek i wybierz te, które najbardziej Ci smakują. Lokalne produkty od zaufanych dostawców zwykle są bardziej autentyczne.

Jak zrobić samodzielnie parówki lub kiełbasę?

Kiełbasa. Aby przygotować kiełbasę w domu, potrzebujesz mięsa (np. wieprzowina, wołowina, boczek i podgardle), przypraw, czosnku i osłonek (są naturalne lub syntetyczne). Wszystkie składniki mieli się, mieszając z przyprawami, a następnie faszeruje nimi osłonki. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa daje się 15 g soli, 5 g czarnego pieprzu i 10 g czosnku granulowanego.

Następnie mięso poddaje się procesowi wędzenia. Potrzebna będzie też wydajna maszyna do mielenia mięsa, która pracuje szybko i efektywnie. Sprawdzi się też robot kuchenny ze specjalną przyssawką. W Polsce jest wiele odmian kiełbasy, takich jak m.in. kiełbasa śląska czy krakowska. Wraz z nabraniem doświadczenia, można eksperymentować i dodawać różne zioła i przyprawy wedle swojego smaku i preferencji.

Kaszanka. Przygotowuje się ją z krwi, tłuszczu wieprzowego, kaszy gryczanej oraz przypraw. Wszystko należy zmieszać, a następnie włożyć w osłonki i ugotować. Tradycyjnie kaszanka jest smażona na patelni lub grillowana. Świetnie smakuje z cebulką i ziemniakami.

Parówki. Są bardziej skomplikowane w produkcji domowej z powodu konieczności użycia specjalnych maszyn. Tradycyjnie gotuje się parówki w wodzie, ale można je także grillować, smażyć czy zapiec z serem w piekarniku.

Jeśli decydujesz się na przygotowanie kiełbasy czy innej wędliny samodzielnie w domu, warto poszukać przepisów i porad w książkach kucharskich lub w Internecie. Pamiętaj także, że kluczem do sukcesu jest jakość mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewięć − sześć =